Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Περί πυλώνα της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε., στην περιοχή Κέρια του Δήμου Ανατ. Μάνης.



Πολίτης απευθύνθηκε στον Συνήγορο, για την αυθαίρετη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, επί του πυλώνα της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε., στην περιοχή Κέρια του Δήμου Ανατ. Μάνης.
 Επειδή, κατά τον χρόνο της απόρριψης της συγκεκριμένης αίτησης από την Ε.Ε.Τ.Τ., είχε ήδη συνταχθεί έκθεση αυτοψίας από την ΥΔΟΜ Ανατ.Μάνης για τις αυθαίρετες κατασκευές που εξυπηρετούσαν την κεραία και η ΟΤΕ Α.Ε. είχε υποβάλει ένσταση, ο Συνήγορος ανέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη συγκρότηση του αρμοδίου Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων, το οποίο τελικά απέρριψε την ανωτέρω ένσταση. Ο Συνήγορος επισήμανε στις υπηρεσίες τα ζητήματα της κρίσης αυθαιρέτων και τη δυνατότητα συνδρομής των Δήμων. Τελικά, η κεραία απομακρύνθηκε από την ίδια την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Σύνοψη διαµεσολάβησης Αποµάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Ανατολική Μάνη Νοέµβριος 2016
 Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Ιωάννης Π. Σαγιάς Ειδική επιστήµονας: Ευγενία Παπαδοπούλου 

Πολίτης διαµαρτυρήθηκε στον Συνήγορο, για την αυθαίρετη εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας, επί του πυλώνα της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε., στην περιοχή Κέρια του ∆ήµου Ανατ. Μάνης. Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία που ήταν σε ισχύ κατά τον χρόνο της εγκατάστασης της κεραίας, προβλεπόταν η δυνατότητα απόρριψης αίτησης χορήγησης άδειας κατασκευής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), σε περίπτωση ‘’κακόπιστης κατάθεσης’’, δηλ. όταν η κατάθεση της αίτησης γινόταν µετά την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
 Εξάλλου, µεταξύ των προϋποθέσεων νοµιµότητας µίας κεραίας, είναι η έγκριση δοµικών κατασκευών από την υπηρεσία δόµησης (Υ∆ΟΜ) του οικείου δήµου. Επειδή, κατά τον χρόνο της απόρριψης της συγκεκριµένης αίτησης από την Ε.Ε.Τ.Τ., είχε ήδη συνταχθεί έκθεση αυτοψίας από την Υ∆ΟΜ Ανατ.Μάνης για τις αυθαίρετες κατασκευές που εξυπηρετούσαν την κεραία και η ΟΤΕ Α.Ε. είχε υποβάλει ένσταση, ο Συνήγορος ανέµεινε για µεγάλο χρονικό διάστηµα τη συγκρότηση του αρµοδίου Συµβουλίου Πολεοδοµικών Θεµάτων, το οποίο τελικά απέρριψε την ανωτέρω ένσταση. 
Η ανεξάρτητη αρχή έχει εκφράσει την άποψη ότι η έκθεση αυτοψίας των αυθαίρετων κατασκευών που έχει κριθεί, είτε σε διοικητικό στάδιο, είτε µε την εξάντληση των προβλεπόµενων ενδίκων βοηθηµάτων και µέσων, αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη – απόφαση, τόσο επιβολής των διοικητικών προστίµων, όσο και της εκτέλεσης της κατεδάφισης αυτών. ∆εν απαιτείται και δεν προβλέπεται η έκδοση οποιασδήποτε νέας απόφασης κατεδάφισης για την ίδια κατασκευή. Αρµόδια, για την εκτέλεση της κατεδάφισης των κατασκευών που κρίθηκαν ως αυθαίρετες, είναι η ∆/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασµού της οικείας αποκεντρωµένης διοίκησης. Σε περίπτωση αδυναµίας της συγκεκριµένης υπηρεσίας, λόγω έλλειψης προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισµού για την εκτέλεση των κατεδαφίσεων, προβλέπεται η δυνατότητα αποµάκρυνσης της αυθαίρετης κατασκευής σε συνεργασία µε το ∆ήµο, ιδίως όταν πρόκειται για ελαφρά κατασκευή, όπως θεωρείται µία κεραία κινητής τηλεφωνίας.
 Ο Συνήγορος επισήµανε τα ζητήµατα της κρίσης αυθαιρέτων και τη δυνατότητα συνδροµής των ∆ήµων, τόσο προς τη ∆νση ΠΕΧΩΣΧ Πελοποννήσου, όσο και προς την Υ∆ΟΜ Ανατ.Μάνης. Τελικά, η κεραία αποµακρύνθηκε από την ίδια την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει τη θετική εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά επισηµαίνει την πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ζητήµατα της διαπίστωσης των αυθαίρετων κατασκευών, που συνδέονται µε τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας και την εκτέλεση κατεδαφίσεων. Πληροφορίες: ℡ 2131306 767, press@synigoros.gr
www.30spartiates.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...