Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Φραγκοσυκιά: Το φυτό του μέλλοντος

Φραγκοσυκιά: Το φυτό του μέλλοντος


Μια περιεκτική αναφορά στα άγνωστα – αλλά σπουδαία – προσόντα ενός υποτιμημένου φυτού, με αφορμή το βιβλίο του Μιχαήλ Στρατουδάκη «Τα Φραγκόσυκα – επιστημονική και πρακτική θεώρηση φυτού και καρπών», που αποτελεί ένα έργο μοναδικό στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο φυτό, τους καρπούς και τα οφέλη του.

Οι οικονομικές, θεραπευτικές, μαγειρικές, περιβαλλοντικές και λοιπές πλευρές της φραγκοσυκιάς παρουσιάζονται στο βιβλίο του Μ. Στρατουδάκη που περιέχει πληθώρα πληροφοριών για το μέχρι πρότινος άγνωστο από πλευράς εκμεταλλεύσεως φυτό στην Ελλάδα. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, άρχισε δειλά-δειλά να γίνεται γνωστό, να καλλιεργείται και τώρα έχει πάρει αύξουσες διαστάσεις. Το προτιμούν όχι μόνον οι κατ’επάγγελμα αγρότες, αλλά κάθε ένας που έχει κάποιο κομμάτι χέρσου γης θέλει να φυτεύψει φραγκοσυκιές, ώστε να έχει ένα πρόσθετο έσοδο, κάτι το επιβεβλημένο στις η μέρες μας. Και στην περίπτωση αυτή δεν θα διαψευσθεί ο στόχος τους. Πέραν των οικονομικών ωφελημάτων, ωστόσο, η φραγκοσυκιά έχει και δεκάδες άλλων προσφορών. Όσο και αν ηχεί κάπως παράξενο, πρέπει να εξοικειωθούμε με τη φραγκοσυκιά και να μάθουμε πώς:
να συλλέγουμε τα φραγκόσυκα,
να τα καθαρίζουμε,
να τα τρώμε,
να τα μεταφέρουμε,
να τα διατη ρούμε,
να τα αγαπήσουμε και

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέλευση των Καλτεζών (1821) και το Πρώτο Πολιτειακό Κείμενο της Ελλάδος


Η Συνέλευση των Καλτεζών (1821) και το Πρώτο Πολιτειακό Κείμενο της Ελλάδος

Η φωτογραφία είναι από το «βιβλίο Καλτεζών» της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καλτεζών

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές που είχαν συγκροτηθεί τις πρώτες ημέρες του Αγώνα το 1821, όλες τοπικές, δεν ήταν δυνατόν να δράσουν πέραν της περιοχής που καθεμιά αντιπροσώπευε ή ήλεγχε. Υπήρχε άμεση ανάγκη για την καθιέρωση μιας ενιαίας πολιτικής και στρατιωτικής διοίκησης που θ’ αναλάμβανε την καθοδήγηση του αγώνα στην Πελοπόννησο κι η οποία θα έπρεπε ν’ αντιπροσωπεύει όλες τις επαρχίες απελευθερωμένες, επαναστατημένες και μη. Την πρωτοβουλία για την σύγκληση της Συνέλευσης έλαβε η Μεσσηνιακή Γερουσία που όρισε τόπο των εργασιών την μονή του Αγίου Νικολάου στην Μαντινεία κοντά στο χωριό Καλτεζές (Καλτετζές ή Καλτεζιές). Η Μεσσηνιακή Γερουσία ήταν επαναστατική επιτροπή που συγκροτήθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας (23 Μαρτίου) και της οποίας την προεδρία ασκούσε, τιμής ένεκεν, ο Πέτρος Μαυρομιχάλης (Πετρόμπεης).

Αντιπρόσωποι από διάφορες περιοχές συγκεντρώθηκαν εκεί το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου 1821. Η Συνέλευση κατ’ ουδένα τρόπο μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική καθώς από τους εικοσιτέσσαρες μητροπολίτες και επισκόπους της Πελοποννήσου συμμετείχαν μόνο ο Άνθιμος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...